A Hold kráterei és tengerei

Legutóbb, a csütörtöki szakkörön a Holdat vizsgáltuk távcsövekkel. Negyvenszeres nagyításban figyeltük meg a  felszínen található krátereket és tengereket. Egy telefonos adapter segítségével remek fotók készültek, ezekből kettőn a híresebbeket be is jelöltük.


Az első fotón a Hold krátereit emeltük ki.
Talán a leglátványosabb ezek közül a Tycho-kráter. Ez a viszonylag fiatal, éles peremű kráter nagyjából 85 km átmérőjű és 4,8 km mély. A peremét kívülről egy majdnem 100 km széles gyűrű öleli körül. A Tycho-t kialakító becsapódás nagyjából 100 millió éve történhetett.
A legszebb viszont kétségkívül a Copernicus-kráter. A nevét Nicolaus Copernicusról kapta, ennek a lengyel származású tudósnak köszönhetjük a heliocentrikus (napközpontú) világképet. A Copernicus-kráter átmérője 93 km, mélysége 3760 méter. A kráter közepén egy magas központi csúcs található.
A Kepler-krátert azért fontos kiemelnünk, mert megvilágítja a körülötte lévő holdi tengert. A visszaverődő fénysugarak 300 kilométerre is eljutnak, felülmúlva minden más kráterekről visszaverődő fényt.
A Mare Imbriumhoz északra (a fotó fejjel lefelé van!) található a Plato-kráter. Rögtön szemünkbe ötlik, hogy milyen sima az alja. A kráter átmérője 101 km, a mélysége 1470 méter körül van.
Dél felé megfigyelhettük még a Byrgius és Grimaldi krátereket. Nyugatra nagyon jól látszott az Aristarchus, északkelet felé pedig jól ki tudtuk venni a Langrenust is. Ezek kevésbé ismertek, de egy térkép segítségével gyorsan be tudtuk azonosítani őket. Utolsóként a Stevinus-kráterre hívnám fel a figyelmet, aminek (bár a képen sajnos nem látható) a közepén egy érdekes, kereszt alakú árok látható.



Megfigyeltük a Hold tengereit is.
A képről sok kisebb-nagyobb tenger neve leolvasható, én most csak a leghíresebbeket emelném ki.
A Mare Tranquillitatis (magyarul a Nyugalom tengere) arról nevezetes, hogy itt szállt le az Apollo 11, itt léptek először emberek (Armstrong és Aldrin) a Hold felszínére. Közvetlenül mellette található a szintén méretes Mare Serenitatis (a Derültség tengere), aminek átmérője meghaladja a 670 kilométert. A Nyugalom tengere és a Mare Fecunditatis (Termékenység tengere) között található a Mare Nectaris (Méz tengere). Szabad szemmel remekül megfigyelhető még a Mare Vaporum (Párák tengere), a Mare Humorum (Nedvesség tengere), a Mare Imbrium (Esők tengere), a Mare Nubium (Felhők tengere), valamint a Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) is. Északon jól kivehető a Mare Crisium (Veszély tengere) is, ami nagyjából 3,9 milliárd éves.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések